Ik loop met je mee

Mijn leven met Parkinson

  • Home
  • Weblog
  • Handreikingen bij verlies en rouw
    • Artikelen
    • Boeken en links

Wat is dat toch, die band met je moeder? Augustus 2013

1 augustus 2013 by admin Leave a Comment

Als ik vakantiefoto’s terugkijk zie ik regelmatig een foto van een Mariabeeldje. Vaak met kaarsjes of bloemen erbij, langs de kant van de weg, in een kapelletje of oud kerkje. Als het kan brand ik een kaarsje. Het eerste is altijd voor mijn moeder, dan voor andere dierbare overledenen.
In Utrecht bezocht ik in het Catharijnenconvent de tentoonstelling van Oosterse en Westerse iconen. De mooisten vond ik die met Maria en kind. Als katholiek opgevoed meisje ken ik Maria als de moeder van Jezus, de moeder van God. Is God altijd een vaag figuur gebleven, Jezus en zeker Maria zijn voor mij toegankelijker. Maria is voor mij een soort oermoeder, iemand die grenzeloze liefde geeft en haar kinderen beschermt.

Het moederschap is voor mij de mooiste taak die ik heb gekregen in mijn leven. Nee, gemakkelijk was het niet altijd. Als ik denk aan de postnatale depressies waren er ook hele zware tijden. Toch heeft niets mijn leven zo rijk gemaakt als het moeder-zijn. Dat is nog steeds zo. En nu is er een kleinkindje op komst, het maakt me mateloos dankbaar.

Wat is dat toch, die band met je moeder? Die er al is lang voor je geboren wordt. De moeder draagt het kind, voelt de eerste tekenen van leven, legt liefdevol haar hand op dat groeiende kindje. Praat ertegen, zingt misschien al liedjes, koestert het en voelt de zwaarte tegen het einde van de zwangerschap.
Door niemand wordt je zo welkom geheten na je geboorte dan door je moeder. Oerkracht, dat heb je nodig om een kind op de wereld te zetten, weet ik uit ervaring. En dan is daar dat eerste contact. Geen enkele ervaring in mijn leven kan tippen aan de geboortes van de kinderen en dat intense geluk daarna.

In het werken met cliënten komen we heel vaak uit bij de relatie met de moeder. Als die goed is is het een blijvende bron van steun en kracht, ook al leeft de moeder niet meer. Waren er ‘verstrikkingen’ om welke reden dan ook dan heeft dat grote invloed op hoe mensen hun leven leiden en ook in het omgaan met ingrijpend verlies. Er zit een oerverlangen in ieder kind dat geboren wordt. Naar liefde, bescherming en de veilige en vertrouwde armen van moeder en vader. Ook naar kunnen zijn zoals het in diepste wezen is. Om je over te kunnen geven aan het leven en aan liefde is vertrouwen nodig. Ook om in overgave verlies te kunnen ‘dragen’. De basis daarvan wordt in de relatie met je moeder en vader gelegd.

Moeders kunnen doodgaan, weggaan. Een trauma voor ieder kind ook al wordt het zo goed als maar mogelijk is opgevangen. Moeders kunnen ziek zijn en daardoor vaker afwezig zijn. Fysiek of psychisch ziek. Een moeder kan wel goed zorgen in de zin van verzorgen maar emotioneel niet beschikbaar zijn. En geen enkele moeder is perfect, ook ik niet. Gelukkig, de wereld is vol ‘moeders’. Buurvrouwen, tantes, oma’s, een schooljuf die de echte moeder nooit kunnen vervangen maar wel een deel van die moederrol kunnen invullen. Zorgen voor troost, begrip, liefde, aandacht, er gewoon zijn.

Mijn moeder speelt nog steeds een rol in mijn leven, ook al leeft ze al lang niet meer. Ik had heel wat uit te zoeken in mijn relatie tot haar. Het maakte dat de liefde voor haar steeds vrijer kon stromen en dat ik me steeds meer bewust ben van wat ik in mezelf meedraag van haar. Er kwamen ook andere ‘moeders’ op mijn pad. Liefdevol en soms ook streng zoals een moeder betaamt, liepen ze naast me in moeilijke tijden, hielpen me om dichter bij mezelf te komen, leerden me dat leven bedoeld is om van te genieten en ook te begrijpen dat ik niet alleen sterk maar zeker ook kwetsbaar mag zijn. En dat uiteindelijk daar mijn kracht ligt. En toevallig of niet, verschillende van die ‘moeders’ heten ook nog eens Maria.

Mijn moeder is mijn naam vergeten.
Mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
Hoe moet ik mij geborgen weten?
Noem mij, bevestig mijn bestaan,
Laat mijn naam zijn als een keten.
Noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.
Voor wie ik liefheb, wil ik heten.
Neeltje Maria Min   21 juli 1944

Uncategorized

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo

Actueel

• DE RUGZAK oktober 2018
De aller- allerlaatste Rugzak

• WEBLOG
Over angst en vertrouwen
30 dec 2021
Voedsel voor de geest
12 mei 2021
Over lepels en energie
27 april 2021
Slow-motion
8 april 2021
Klein geluk als je ziek bent
maart-2021
Lopen en Parkinson
4 oktober 2020
Depressie en Parkinson –
31 juli 2020
3 jaar na de diagnose –
15 april 2020
Onwerkelijk – 18 maart 2020
Loslaten – januari 2020
Na 5 weken Thiamine HCL–
21 oktober 2019
Project ogen  14 sept. 2019
Parkinson-op-maat onderzoek –
19 september 2019
Poffertjes 20 juli 2019
Ups and downs
2 juli 2019
Tremor
21 mei 2019
Een vraag van gewicht en sh..
momenten – 27 febr. 2019
Bam – Virusaanval – 7 febr. 2019
Op blote voeten in de sneeuw –
Vervolg Wim Hof 25 jan. 2019
Beretrots januari 2019
Lichtpuntjes 29 december 2018
Dilemma – 17 december 2018
Is er iets veranderd? – 29 nov. 2018
Mijn startmotor is in de war –
20 nov, 2018
Challenge – 1 nov.  2018
Ups and downs
– 13 okt. 2018
Aangenaam, ik ben een VMPer
– 5 okt. 2018

 

 

  • Facebook

IK LOOP MET JE MEE

Mijn leven met Parkinson

Nellie Wijffelaars-Driessen

CONTACT

E-mail: nellie.parkinson@ikloopmetjemee.nl
Tel. 040-2264451 (evt. voicemail inspreken)

© 2023 - ikloopmetjemee.nl