Vroeg of laat wordt iedereen in zijn leven geconfronteerd met verlies.
Leven is zoeken naar verbinding, in relaties en bezigheden. Het geeft inhoud en betekenis aan ons bestaan. Leven is ook verliezen en afscheid nemen. Op verlies volgt rouw. Het is een natuurlijk proces wat hoort bij het leven. Ook al kan het intensief en pijnlijk zijn en soms langer duren dan je denkt. Rouwen is hard werken en kost veel energie. Soms komen mensen daar zelf niet uit en hebben korter of langer begeleiding nodig.
Rouw is de achterkant van liefde, de andere kant van de medaille, de prijs die we betalen voor ‘houden van’.
Hoe ingrijpend is het als iemand overlijdt die je lief is; je partner, een kind, een van je ouders, een broer of zus, een goede vriend of vriendin. Hoe ga je verder als een naaste zelf kiest voor de dood? Ook een verbroken relatie, ontslag, een of meerdere miskramen, verlies van een lichaamsdeel of –functie, dementie van je partner, arbeidsongeschiktheid, ongewilde kinderloosheid enz. zijn vormen van verlies en brengen rouw met zich mee. In een burn-out of depressie kan je levenslust en zelfvertrouwen zomaar verdwenen zijn. Je kunt je gezondheid verliezen, een chronische ziekte krijgen, ernstig ziek worden en misschien weten dat je niet meer beter wordt. Het kan allemaal op je pad komen.
Rouwen is je houvast verliezen, zoeken, vallen en opstaan, wachten en laten gebeuren. In zo’n periode kun je geconfronteerd worden met intense, soms heel verwarrende emoties. Naast pijn en verdriet kan er ook boosheid en verzet zijn, angst, schuld of schaamte, opluchting en eenzaamheid. Rouw raakt aan alle facetten van je bestaan. Niets is meer zoals het voorheen was. Je komt terecht in een onbekend gebied, het ‘land van rouw’.
Rouwen is ‘roeien met twee riemen’.
De ene riem is verliesgericht. Op allerlei manieren vraagt het verlies om aandacht. Dat merk je gevoelsmatig, fysiek en mentaal. Je denkt aan de overledene, praat erover, haalt herinneringen op, bezoekt het kerkhof, hebt verdriet, bent in de war enz. Het kost tijd om echt tot je door te laten dringen dat je leven onomkeerbaar is veranderd.
De andere riem is herstelgericht. Je bent bezig met de gewone dagelijkse dingen en de veranderingen die zich voordoen. Zo goed en zo kwaad als het kan probeer je door te gaan met je leven en de draad weer op te pakken. Je geeft het leven opnieuw vorm, neemt taken over, gaat alleen op vakantie met de kinderen enz.. In de loop van de tijd zal het verlies ‘een plekje krijgen’. Je hebt het ‘verweven met je leven’.
Rouwen is je heen en weer bewegen tussen die twee gebieden. In je eigen tempo, op je eigen manier. Roei je met één riem, dan draai je rondjes en kom je niet echt verder…….
Rouwen doet iedereen weer anders. Zoals ieder mens uniek is, zo gaat iedereen op zijn/haar eigen manier door dit proces heen. Iedere situatie is daarbij anders, ieder verlies is anders. Er is geen goed of fout. De meeste mensen komen er op eigen kracht met hulp van hun omgeving doorheen.
Begeleiding bij VERLIES EN ROUW.
Wanneer is het goed om rouwbegeleiding te gaan zoeken?
Je voelt dat je vastzit. Er blijft iets wringen waardoor je voor je gevoel niet verder komt. Dan is het goed om deskundige hulp te zoeken
Hulp bij rouwverwerking kan o.a. ondersteunend zijn:
• als je er zelf behoefte aan hebt
• als de heftigheid van het rouwproces je gedurende langere tijd blijft overweldigen
• als je voor je eigen gevoel niet verder komt
• als je binnen je eigen kring weinig of geen ondersteuning ervaart
• als het moeilijk blijft om opnieuw inhoud en zin aan je bestaan te geven
Ook kunnen er omstandigheden zijn waardoor de rouw zwaarder weegt.
• In korte tijd heb je te maken gehad met meerdere verliezen. Er is sprake van een verliesstapeling.
• Een recent verlies raakt aan oud, onverwerkt verlies.
• Het verlies zelf kan op een traumatische manier gebeurd zijn. (hier maak ik een uitzondering: je hoeft niet te wachten tot je enkele maanden verder bent)
• Je hebt een naaste verloren door zelfdoding.
• Je hebt de overledene niet meer kunnen zien.
• Je was door omstandigheden niet in staat om bij het afscheid aanwezig te zijn.
• Er spelen nog andere problemen een rol.
B.v. slechte familierelaties, communicatieproblemen, psychische problemen, financiële problemen, werkloosheid, relatieproblemen.
• Je gaat gebukt onder een terecht of onterecht schuldgevoel.
• Verborgen verlies, b.v. het overlijden van iemand waar je een geheime relatie mee had.
• Andere redenen
Hier lees je meer over individuele begeleiding.