Ik loop met je mee

Mijn leven met Parkinson

  • Home
  • Weblog
  • Handreikingen bij verlies en rouw
    • Artikelen
    • Boeken en links

Poffertjes – 20 juli 2019

20 juli 2019 by Nellie Wijffelaars 2 Comments

Iets wat voorheen gewoon was om te doen, kan nu een heel karwei zijn. Gewone handelingen die ik mijn hele leven al doe, gaan niet meer op de automatische piloot. Er is vertraging en onhandigheid. Even snel aardappels schillen is er niet meer bij. Het gaat goed als ik er de tijd voor neem. En als ik zorg voor een scherp schilmesje! Mijn haren wassen, hoe gewoon is dat? Mijn handen hebben tijd nodig om op gang te komen.  Mijn keuken dweilen doe ik met beleid

Op dagen dat de kleinkinderen komen logeren word ik meer dan op voor mij gewone dagen geconfronteerd met de Parkinson. Een kind wat blij naar me komt toelopen even optillen, kan niet meer. Of, als iemand huilt, idem dito. Mijn rug protesteert onmiddellijk. En als ik het toch doe, heb ik geheid later last. Gelukkig kan ik goed op mijn hurken zitten en weer omhoog. Een beetje lastig om zo te troosten of een knuffel te geven, maar oefening baart kunst.

Het staat al een tijdje in onze agenda. De 3 kinderen van onze oudste zoon komen logeren; hun ouders hebben een feest waar ze graag samen naartoe gaan. ‘Mogen we twee nachtjes komen logeren’ vraagt de middelste hoopvol als ze binnenstappen. ’Ja hoor’, is het antwoord, dat hadden we allang toegezegd. Ze hebben al zo vaak bij ons gelogeerd en voelen zich gelukkig echt thuis bij ons. ‘Weet je oma’ zei de oudste een tijdje terug. ‘Als we bij jullie zijn, doen we net of jij mama bent en opa papa.’ Heel logisch maar ook bijzonder om te horen.

Vijf, vier en tweeënhalf zijn ze nu. Ze worden snel zelfstandig en kunnen gelukkig al veel zelf. Er hoeft niemand meer naar boven gedragen te worden. In en uit bad klimmen, uitkleden, aankleden, afdrogen, tandenpoetsen, ze kunnen het zelf al hebben ze hier en daar nog een helpende hand nodig. Ook de jongste zegt vaak: ’Zelf doen’. Hij is elke keer trots als er een plas in het potje terecht komt; nog even en hij is ook zindelijk. En, na de aanschaf van een bedbank hebben ze nu alle 3 een groot bed om in te slapen. Er hoeft niemand meer in en uit bed getild te worden.

Pannenkoeken horen bij logeren. ‘Oma, maak je vandaag poffertjes?’ Ook goed. De twee oudsten willen helpen beslag maken, hun broertje speelt buiten met opa. De meisjes staan links en rechts van me op een stoel aan het aanrecht. Melk zit al in de beslagkom. Of ze ook een eitje mogen klutsen? Ja hoor! Vieze handen, maar dat geeft niet. De eitjes zijn in de kom terechtgekomen. Dan begin ik te kloppen. En dat valt tegen. Alsof de kracht in mijn hand en arm minder is. Ik krijg het ritme maar moeizaam te pakken. In mezelf zeg ik: ‘Maak je niet druk, even op gang komen, zo meteen gaat het beter.’ En toch blijft het moeizaam gaan. Om de beurt doen ze telkens een paar schepjes meel erbij en ik klop. Ik ben blij als het beslag klaar is. Confrontatie. Ook het omkeren van de poffertjes in de pan gaat moeizamer dan gewoon. Iets wat voorheen gewoon was om te doen, is nu een heel karwei.

De dagen vliegen voorbij. We genieten van het zomerse weer en zijn veel buiten. Fleurtje krijgt maar niet genoeg van de schommel aan de notenboom, de schommel gaat zo lekker hoog. Mirte rijdt rond op een driewieler met een bakje erachter en verzamelt bloemblaadjes van allerlei verschillende kleuren en maten. Ze vertelt dat het ingrediënten zijn voor een lentesoepje. Tygo voetbalt. Ze plukken framboosjes en besjes, helpen om de planten in potten water te geven.

Mijn energie is minder dan voorheen. De kinderen hebben alle drie geen middagslaapje meer nodig. Nu ben ik het die even gaat rusten s ’middags.
Als hun ouders ze op zondagmiddag weer ophalen willen ze eigenlijk niet mee naar huis. De kinderen hebben genoten en wij ook. Dat ik ook de dag erna extra moe ben, heb ik er graag voor over.

Nee, trots ben ik niet op onze kleinkinderen; ik word er wel altijd heel blij van. En ik voel me rijk  en dankbaar dat ze er zijn. Nog een paar dagen na de logeerpartij word ik s’morgens met een glimlach wakker.

Beweging, Uncategorized, Ziekte van Parkinson Tagged: Vertraging

Comments

  1. Sinyhaan says

    21 juli 2019 at 19:29

    Wat eerlijk bschreven.dankjewel. heel veel sterkte. Siny.

    Beantwoorden
    • Nellie Wijffelaars says

      29 september 2019 at 19:03

      Dankjewel Siny!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo

Actueel

• DE RUGZAK oktober 2018
De aller- allerlaatste Rugzak

• WEBLOG
Over angst en vertrouwen
30 dec 2021
Voedsel voor de geest
12 mei 2021
Over lepels en energie
27 april 2021
Slow-motion
8 april 2021
Klein geluk als je ziek bent
maart-2021
Lopen en Parkinson
4 oktober 2020
Depressie en Parkinson –
31 juli 2020
3 jaar na de diagnose –
15 april 2020
Onwerkelijk – 18 maart 2020
Loslaten – januari 2020
Na 5 weken Thiamine HCL–
21 oktober 2019
Project ogen  14 sept. 2019
Parkinson-op-maat onderzoek –
19 september 2019
Poffertjes 20 juli 2019
Ups and downs
2 juli 2019
Tremor
21 mei 2019
Een vraag van gewicht en sh..
momenten – 27 febr. 2019
Bam – Virusaanval – 7 febr. 2019
Op blote voeten in de sneeuw –
Vervolg Wim Hof 25 jan. 2019
Beretrots januari 2019
Lichtpuntjes 29 december 2018
Dilemma – 17 december 2018
Is er iets veranderd? – 29 nov. 2018
Mijn startmotor is in de war –
20 nov, 2018
Challenge – 1 nov.  2018
Ups and downs
– 13 okt. 2018
Aangenaam, ik ben een VMPer
– 5 okt. 2018

 

 

  • Facebook

IK LOOP MET JE MEE

Mijn leven met Parkinson

Nellie Wijffelaars-Driessen

CONTACT

E-mail: nellie.parkinson@ikloopmetjemee.nl
Tel. 040-2264451 (evt. voicemail inspreken)

© 2023 - ikloopmetjemee.nl