Ik loop met je mee

Mijn leven met Parkinson

  • Home
  • Weblog
  • Handreikingen bij verlies en rouw
    • Artikelen
    • Boeken en links

Pas 20 jaar later kan ze rouwen om haar moeder – mei 2016

1 mei 2016 by Nellie Wijffelaars 10 Comments

Ellen is 14 als ze haar moeder verliest aan kanker. Ze weet dat haar moeder ernstig ziek is, maar is er niet op voorbereid dat ze dood zal gaan. Toevallig hoort ze een opmerking van iemand die bij haar moeder op bezoek is: ’Ik ben blij dat ik haar nog heb gezien.’ Ineens dringt de onvermijdelijke realiteit tot Ellen door. Ze rent weg uit de ziekenhuiskamer. Het zal de laatste keer zijn dat ze haar moeder heeft gezien. In die nacht zal ze overlijden. Ook daarna heeft Ellen haar moeder niet meer gezien. Ze heeft geen afscheid kunnen nemen. Haar vader neemt zich voor om zo goed mogelijk door te gaan met zijn twee dochters.  Moeders kleren worden al snel opgeruimd en er wordt niet meer over haar gepraat. Hij betrekt zijn dochters er niet bij als de as van zijn vrouw verstrooid wordt.  Snel is er al een vriendin, na  4 maanden wordt het officieel, hoewel het voorlopig een LAT relatie is.
Ellen ervaart de relatie met haar vader altijd al afstandelijk, haar verhouding tot vaders vriendin omschrijft ze als ‘koel’.

Ogenschijnlijk gaat Ellens leven gewoon verder. Haar oudere zusje en zij nemen het huishouden op zich. Na de middelbare school kiest ze voor dezelfde beroepsopleiding als haar moeder, ook gaat ze net in dezelfde stad op kamers. Ellen heeft al verkering met de jongen waar ze later mee zal trouwen. Na haar opleiding gaat ze werken in hetzelfde ziekenhuis waar haar moeder gewerkt heeft.

Twintig jaar na de dood van haar moeder gaat het wringen, Ellen heeft intussen een dochtertje van anderhalf. Ze vindt het moeilijk om te zien hoe blij haar schoonouders met hun eerste kleinkind zijn. Ze gunt haar schoonouders dit geluk en gunt haar dochtertje een lieve opa en oma. En toch doet het pijn. Opnieuw mist ze haar moeder. Dat was ook al zo toen haar dochtertje werd geboren. En talloze keren daarvoor.

Het verdriet om het verlies van haar moeder is diep weggestopt. Het uit zich nu in angst en hyperventilatie, heftige huilbuien, concentratiestoornis en weinig energie. Eigenlijk zijn het normale rouwreacties, alleen komen ze 20 jaar na de dood van haar moeder. Ze is veel met haar bezig, hoewel  herinneringen aan haar geblokt lijken. Ze is bang om er naar te kijken want ze weet niet wat het overhoop haalt en wat het met haar doet.

Er komt een kennismakingsgesprek gevolgd door een traject. Vaak zijn het wandelcoachsessies, soms blijven we binnen. Ze meldt zich ziek en gaat later weer stapsgewijs aan het werk. Ook het werk blijkt belastend want ze wordt regelmatig geconfronteerd met ernstig zieke mensen. Die triggeren de herinnering aan haar zieke moeder in het ziekenhuis.

Aan het eind van een van de eerste sessies vraag ik haar om thuis een tekening te maken. Dat doet ze. Ze tekent een berg met een dikke glazen wand er omheen. Daar binnen borrelt het.  Veel verdriet, ook om het afscheid wat er niet was. Herinneringen waar ze nog niet bij kan. Angst. Om die berg loopt een pad. Dat was de weg die ze altijd koos.  Opzij van de berg staat een klein poppetje met een rugzak op zijn rug en stevige schoenen aan. Het poppetje is vastberaden om door de berg heen te gaan. Deze tekening is het begin van een hele reeks. Tekenen is voor haar nog meer dan praten of schrijven een manier om zich te uiten.

Tijdens een van de wandelcoachsessies maak ik in het bos een stevige cirkel van takken. Ik leg uit dat die cirkel symbool staat voor het kind dat ze was tot haar 14e. Toen was er heelheid. De dood van haar moeder was voor haar een trauma. Er ontstond een splitsing in de heelheid van toen. Ik leg een stok op de grond die de cirkel in tweeën deelt.  Alles wat met haar moeders dood te maken had  was zo overweldigend en niet te bevatten, dat ze het diep in het traumadeel heeft weggestopt.  Ik vraag haar voorwerpen te zoeken in de omgeving die een metafoor zijn voor onderdelen van het trauma. Zo komt er een stekelig takje voor het verdriet met zijn scherpe kanten. Een mooi groen takje voor de mooie herinneringen. Een takje voor de pijn om het afscheid dat er niet was. Ze legt iets neer dat symbool is voor het onbevangen kind. Ze was een open kind, een kletsmajoor, die hield van uitspattingen.

Ze ging (onbewust) in de overlevingsstand. De vrolijke spring in het veld die ze tot voor kort was, veranderde in een teruggetrokken meisje dat haar hart voor een deel op slot deed. Een nieuwe vriendschap sluiten deed ze bv niet zo gauw. In de andere kwartcirkel (het overlevingsdeel of gesloten hart) komt iets te liggen dat staat voor dat gesloten hart. Was ze eerst een echte sloddervos, nu kreeg ze behoefte aan overzicht en structuur. Ook hier weer een voorwerp uit het bos. Haar denken werd rechtlijnig, het gaf haar het gevoel alles onder controle te hebben. Er komt een rechte stok te liggen.

Gelukkig, er blijft altijd een gezond deel of een open hart. Hierin komt een groen plantje. Het staat voor de liefde voor haar man en dochtertje.

Het raakt me hoe intens dat ze bezig is. Ze voelt dat dit wezenlijk is voor hoe ze geleefd heeft na haar moeders dood. ‘Ik leef maar wat van opzij’ is de zin die jaren door haar hoofd speelde . Nu begrijpt ze hoe dat komt. Ze leeft niet voluit en wil  zo graag meer vanuit haar gevoel gaan leven.

Ik vraag haar om eerst in het gezonde deel te gaan staan. Dat voelt vertrouwd en prettig. Ze voelt de verbinding met haar man en kind. Dan vraag ik of ze met een voet in het gezonde deel en met de andere voet in het overlevingsdeel wil gaan staan. Ook dit voelt vertrouwd. Of het prettig is? Ze mist haar gevoel. Nu gaat ze met een voet in het traumadeel en met de andere voet in het gezonde deel staan. Hier voelt ze de heftigheid van alles waar nog aan gewerkt moet worden. Hier ligt ook de sleutel.

Door met zachtheid en in de vertrouwde aanwezigheid van een begeleider het verdriet stukje voor stukje aan het licht te brengen en de tranen van toen, nu te laten stromen, kan ze eindelijk rouwen. Zo kan ze het verlies van haar moeder verweven met haar leven. Hand in hand met dat proces komen de herinneringen terug, dat is een prachtig cadeau. Soms zijn ze pijnlijk, ook dat is goed. Ook haar vader helpt haar. Hij heeft tot haar verbazing begrip voor het proces waar zij nu doorheen gaat. Hij geeft haar een hele stapel  fotoalbums vol foto’s die haar moeder heeft ingeplakt. Contact met haar lievelingstante (een zus van haar moeder) helpt haar om andere stukjes van de puzzel te vullen. Ze krijgt ook meer begrip voor haar vaders houding.
Nu, 20 jaar later, kan ze echt rouwen om haar moeder.

De overlevingsdelen waren belangrijk voor haar. Ze hebben haar gebracht daar waar ze nu is. Een vrouw in de bloei van haar leven met een fijne relatie en een kind. Met een baan waar ze stap voor stap naar terug kan keren. Nu mag ze wat soepeler in het leven staan. En ja, ook eens wat vaker een ander om hulp vragen. ‘Ik doe het wel zelf’ was ooit een besluit wat ze onbewust genomen heeft.

Ze leert om meer naar haar gevoel te luisteren en zich minder druk te maken over wat anderen misschien wel over haar zullen denken. Het mooiste van alles; ze kan nu echt genieten van haar dochter!

 

 

Uncategorized

Comments

  1. Marijke says

    28 januari 2019 at 17:30

    Wauw, zo heftig dit. De tranen stromen. Ik heb na 25 en 20 jaar nog steeds niet gerouwd om mijn ouders, en na al mijn jeugdjaren die zo problematisch waren nog steeds niet gerouwd om het kind dat ik was. Ik begrijp waarom ik heb geleefd zoals ik heb geleefd, de relaties die niet goed gingen, de liefde die geboren werd met mijn eerste kind. Nu weet ik waarom ik angstaanvallen heb. Ik heb nooit gerouwd.

    Beantwoorden
    • Nellie Wijffelaars says

      11 februari 2019 at 16:00

      Beste Marijke,
      Je herkent veel in het verhaal, de reactie is heftig. Als je niet kunt rouwen gaat die rouw ondergronds en doet een deel van jou bevriezen. Je hebt angstaanvallen. Je niet kunnen rouwen heeft alles te maken met je problematische jeugd, dat zie je zelf. Er is ook rouw om het kind wat zoveel miste. Het beïnvloedde je relaties. Toen je eerste kind werd geboren leerde je onvoorwaardelijke liefde kennen.
      Marijke, het is nooit te laat. Zoek goede hulp, want dit kun je niet alleen. Wees gerust kritisch tot je iemand hebt gevonden die helemaal veilig voelt. Het is nooit te laat om al die ballast op te ruimen en al je emoties ruimte te geven, zodat je voluit kunt leven.

      Beantwoorden
  2. Joshua says

    9 september 2019 at 18:27

    Ik herken mijzelf hierin,ik heb precies maar dan ook precies hetzelfde.ook een moeder die overleden is en helemaal niet gerouwd,na 3 jaar kreeg ik last van slapeloosheid , paniek aanvallen,angststoornis,snachts wakker schrikken met een hartslag van 200,neerslachtig hartkloppingen enz.heb veel hulp gezocht maar veel daarvan hielp niet,zit nu een jaar in therapie met emdr,en nu pas na 7 jaar van mijn klachten komen de herinneringen en verdriet naar boven helaas wel weer gepaard met hartkloppingen, ga er vanuit dat dit bij het proces hoort,hoop dat ik het gauw af kan sluiten en een plek kan geven.

    Beantwoorden
    • Nellie Wijffelaars says

      19 september 2019 at 16:42

      Je hebt een lang proces achter de rug Joshua. Ongetwijfeld hort het bij het proces dat het verdriet en herinneringen naar boven komen gepaard met de hartkloppingen. Ik wens je van harte toe dat je het verlies van je moeder een plek kunt geven en verder kunt met je leven. Waarin je je moeder meedraagt in jet hart.

      Beantwoorden
      • Joyce says

        13 december 2019 at 22:28

        Nu plots 20 jaar later heb ik zo’n gevoel dat ik geen stap meer verder kan zonder haar. Zou alles geven voor een uur op de schoot van mijn moeder. Zit in een tweestrijd tussen het intens verdriet voor mijn moeder en de liefde die ik voel voor mijn 2 dochtertjes. Ik herken mij volledig in het voorgaande verhaal…

      • Nellie Wijffelaars says

        15 januari 2020 at 18:38

        Beste Joyce, als het verdriet nog zo intens is, zou ik hier mee aan de slag gaan. Het is nooit te laat om echt te rouwen zodat je echt verder kunt met je leven.
        Alle goeds Nellie

  3. Janneke says

    18 februari 2021 at 19:59

    Wat een bijzonder verhaal waar ik me 6 jaar na het overlijden van mijn moeder enorm in herken. Ik ben 31 en heb een zoon van 3, en nu pas begin ik open te staan voor het idee om foto’s van mijn moeder te bekijken. Om muziek van haar te beluisteren. Om mijn telefoon vol foto’s leeg te halen. Om er echt bij stil te staan…. wat mis ik haar vreselijk. Ik ben gelukkig(?) behoorlijk afgeleid geweest in de afgelopen jaren dat ik mijn leven heb kunnen voortzetten, maar ik heb ook een heleboel herinneringen van vroeger niet meer. Ik kan me gewoon een groot deel van mijn leven niet herinneren, en ik denk dat dat komt doordat ik de rouw heb bevroren en ‘gewoon doorgegaan’ ben. Bedankt voor dit verhaal, ook al schrijf ik dit jaren na dato van dit artikel, en bedankt ook voor het nog steeds reageren op reacties. Ik voel de warmte, wordt erg gewaardeerd.

    Beantwoorden
    • Nellie Wijffelaars says

      19 februari 2021 at 19:15

      Beste Janneke,
      Dank voor het delen van je verhaal. Blijkbaar is er nu pas ruimte in je leven om echt te rouwen om het verlies van je moeder. Om welke reden dan ook. Het is nooit te laat. Vertrouw er maar op dat herinneringen aan vroeger stukje bij beetje terugkomen. En vind je het lastig, dan kun je altijd nog hulp zoeken.
      Van harte alle goeds.
      Nellie

      Beantwoorden
  4. Chris says

    17 maart 2022 at 12:35

    Wat een ontzettend herkenbaar verhaal. Ik zit middenin een verlaat rouwproces van mijn moeder. Overleden toen ik 11 jaar was, nu bijna 30 jaar geleden. Een jaar na de geboorte van mijn jongste zoon ben ik helemaal vastgelopen op het werk en privé. Al vaker heb ik hulp gezocht maar altijd zei ik “ik weet waar mijn valkuilen vandaan komen maar het verlies heb ik verwerkt”.

    Nou, helaas blijkt dit na bijna 30 jaar niet waar te zijn. Ik kijk mezelf nu recht in het hart aan. Alle emoties en gevoelens komen er nu keihard uit: verdriet, angst, boosheid, onmacht, niet voelen, buitengesloten zijn van het ziekte/overlijdensproces, geen persoonlijk afscheid, mezelf wegcijferen, ik zorg wel voor mezelf dan hebben anderen geen last van mij, controledrang, perfectionistisch, verlaten voelen, anderen buitensluiten, geen hulp accepteren, etc

    Ik ben met het traject rouw- en traumaverwerking bezig, maar oh wat is het zwaar. Gelukkig heb ik heel veel steun aan mijn partner, eigen oude gezin (vader en zus, familie van moeder, vriendinnen en gelukkig mijn werk. Hoe mijn toekomstige IK eruit ziet, weet ik nog niet. Dat ik nog een lange weg te gaan heb, ja. Maar voor mijzelf en mijn kinderen/partner wil ik deze enorme zoektocht doorlopen. Waar het mij ook brengt. Zoals het was, kan ik niet meer verder.

    Dank voor je herkenbare en inspirerende verhaal.

    Beantwoorden
  5. Kim says

    30 maart 2022 at 08:55

    Ik herken ook veel in deze verhalen. Op mijn 27e mijn moeder verloren aan kanker na een ziektebed van 3 jaar. In de jaren erna zijn mijn oma, m’n vaders tante en mijn vriend zijn stiefvader overleden. En ben in 2020 mijn vader verloren aan kanker die na 3 weken ziektebed overleed. Ik heb alles van erg dichtbij mee gemaakt, mijn vader is zonder hulpmiddelen om het dragelijker te maken voor hem overleden. Echt op de natuurlijke manier zeg maar, dat was verschrikkelijk heftig om te zien.
    Ik heb nog steeds last van beelden die ik toentertijd heb gezien, en kan mijn ouders maar moeilijk los laten merk ik.
    Inmiddels een kleine meid gekregen en merk dat ik erg bezig ben met de dood. Hoe moet het met haar als ik er niet ben? Ik denk steeds ik wil niet dat zij zich zo voelt als hoe ik me voel etc.
    Lastige dingen!
    Ook merk ik dag ik steeds prikkelbaarder word en steeds meer de controle in het huishouden wil hebben.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo

Actueel

• DE RUGZAK oktober 2018
De aller- allerlaatste Rugzak

• WEBLOG
Over angst en vertrouwen
30 dec 2021
Voedsel voor de geest
12 mei 2021
Over lepels en energie
27 april 2021
Slow-motion
8 april 2021
Klein geluk als je ziek bent
maart-2021
Lopen en Parkinson
4 oktober 2020
Depressie en Parkinson –
31 juli 2020
3 jaar na de diagnose –
15 april 2020
Onwerkelijk – 18 maart 2020
Loslaten – januari 2020
Na 5 weken Thiamine HCL–
21 oktober 2019
Project ogen  14 sept. 2019
Parkinson-op-maat onderzoek –
19 september 2019
Poffertjes 20 juli 2019
Ups and downs
2 juli 2019
Tremor
21 mei 2019
Een vraag van gewicht en sh..
momenten – 27 febr. 2019
Bam – Virusaanval – 7 febr. 2019
Op blote voeten in de sneeuw –
Vervolg Wim Hof 25 jan. 2019
Beretrots januari 2019
Lichtpuntjes 29 december 2018
Dilemma – 17 december 2018
Is er iets veranderd? – 29 nov. 2018
Mijn startmotor is in de war –
20 nov, 2018
Challenge – 1 nov.  2018
Ups and downs
– 13 okt. 2018
Aangenaam, ik ben een VMPer
– 5 okt. 2018

 

 

  • Facebook

IK LOOP MET JE MEE

Mijn leven met Parkinson

Nellie Wijffelaars-Driessen

CONTACT

E-mail: nellie.parkinson@ikloopmetjemee.nl
Tel. 040-2264451 (evt. voicemail inspreken)

© 2023 - ikloopmetjemee.nl