• December 2014 Artikel in Geron
De redactie van Geron heeft me uitgenodigd een artikel te schrijven over De kunst van het loslaten. Geron is een tijdschrijft wat 4 keer per jaar verschijnt. Het is een tijdschrift over ouder worden in de moderne samenleving, met informatie en opinies uit praktijk, beleid en wetenschap. Mijn artikel heeft als titel “Wat leert de natuur ons over loslaten?’
• Augustus 2013. Opnieuw werd ik uitgenodigd om, samen met enkele collega’s, mijn visie te geven op een casus. Het thema van deze editie was SENIOREN; de casus had te maken met verlies op oudere leeftijd.
Casus: Kwetsbaar
De heer en mevrouw Scholten leven al jaren zonder gezondheidsproblemen. Tien jaar na de pensionering van meneer Scholten besluit het echtpaar naar zijn geboortedorp te verhuizen. Mevrouw Scholten kent nog weinig mensen in het dorp. Een jaar later overlijdt meneer Scholten aan een hartinfarct en blijft mevrouw Scholten alleen achter. Na het plotselinge verlies van haar man maakt ze een periode van rouw door. Ze is neerslachtig en slaapt slecht. Ze kent weinig mensen in het dorp en voelt zich door de afstandelijkheid van de dorpsbewoners buitengesloten. Van haar vier kinderen komt alleen haar dochter eens in de week langs.
Mevrouw Scholten woont in een groot huis met een tuin die veel werk vraagt. Ondanks de kleine lichamelijke ongemakken, momenten van psychische terugval en een eenzaam bestaan in de buurt mankeert ze niets waarvoor ze naar de dokter zou moeten.
Toch dringt haar dochter erop aan dat ze hulp zoekt. Mevrouw Scholten besluit een bezoek te brengen aan u als counsellor.
Hier leest u mijn visie.
• Augustus 2012:
Nr. 3 van Counselling magazine was gewijd aan het onderwerp TRAUMA. Samen met 4 collega’s werd ik uitgenodigd om mijn visie te geven op een casus rond zelfdoding. Interessant om te lezen is hoe iedere counsellor vanuit een ander gezichtspunt deze casus belicht.
Gebroken hart
Muriël (26) is pas getrouwd als haar echtgenoot Lennard (28) zijn leven beëindigt. Ze waren high school sweethearts en erg aan elkaar verknocht. Muriël kampt met schuldgevoelens en vindt het moeilijk om haar eigen leven weer op te pakken. Ze was zó met Lennard verweven, dat zij zonder hem als het ware maar een halve identiteit heeft.
Muriël heeft Lennard altijd gesteund als hij depressieve buien had. Ze hielp hem zijn neurotische dwangmatige trekken onder controle te krijgen en liet hem het leven zien door haar eigen (misschien wat roze) bril. Nu valt ze in een grote leegte. Wie is zij zelf? Met haar verstand weet ze dat ze niet schuldig is aan wat er met Lennard is gebeurd, maar haar gevoel spreekt dit tegen. Haar schoonouders verwijten haar dat ze beter op Lennard had moeten passen en harder aan de bel had moeten trekken toen hij zo diep in depressie wegzakte. Het voelt alsof de weinige vaste grond die ze onder haar voeten voelde, volledig wordt weggeslagen.
Lees hier o.a. mijn visie op deze casus.
• Zomer 2012:
Nominatie voor ‘Counsellor van het jaar 2012’
Op 19- 09 krijg ik dit bericht van de jury: “Vandaag is de shortlist bekend gemaakt voor de Counsellor van het Jaar 2012. Er zijn in de afgelopen weken een kleine 400 stemmen uitgebracht. Ook jij hebt veel stemmen gekregen en de jury was onder de indruk van de motivaties waarmee deze gepaard gingen. Weet dat jouw werk door veel mensen wordt gewaardeerd. Echter er zijn drie andere kandidaten doorgedrongen tot de eindronde, te weten: Lilian Bakels, Mirjam Windrich en Fijke Willemse. Op zaterdag 6 oktober mogen zij zich kort presenteren en wordt de winnaar bekend gemaakt door Louis Cauffman.”
Kindercoach Fijke Willemse wordt op de ‘Dag van de counselling’ op 6 oktober uitgeroepen tot Counsellor van het jaar 2012.
• Lente/zomer 2012
In het magazine SlimmGezond voor Eindhoven e.o. stond een artikel over IK LOOP MET JE MEE.
Je leest het hier
• Augustus 2010
Counselling magazine nr. 3 heeft als thema VERLIES.
Samen met een collega werd ik uitgenodigd om mijn visie te geven op de volgende casus:
Marjolein heeft een zware tijd achter de rug. Vorig jaar werd kanker bij haar geconstateerd, ze lag na een operatie enige maanden in het ziekenhuis en nu zit ze thuis. Haar lichaam ‘doet het weer’, zegt ze, maar de vragen over ‘hoe nu verder’ en ‘als het weer terugkomt’ draaien rond in haar hoofd.
Haar gezin heeft de situatie goed doorstaan, en tijdens de ziekteperiode was haar man ongeveer haar reddingboei. Maar nu geeft hij aan dat het genoeg is, alles moet weer gewoon worden, hij is emotioneel opgebrand. Marjolein kan niet meer bij hem terecht met haar angsten en vragen.
Ze weet het niet meer. De vanzelfsprekendheid van samen door het leven gaan wankelt. Ze voelt zich nog steeds patient; haar vroegere zelfstandigheid en onafhankelijkheid kan ze niet terugvinden.
Ondanks de ziekte voelde ze zich het afgelopen jaar beschermd door de warmte en liefde van haar man; nu valt die bescherming weg terwijl ze zich zo kwetsbaar voelt.
Op zoek naar hulp en steun zoekt ze een therapeut die haar kan helpen om weer stevig op haar benen te staan.
Lees hier o.a. mijn visie.
• Mei 2009
Artikel in ‘De Parel’ huis-aan-huisblad voor Heeze en omgeving.
Een interview bij de start van mijn praktijk.