De kracht van lotgenotencontact.
Wie begrijpt je beter dan iemand die in hetzelfde schuitje zit of zat. Een lotgenoot heeft aan één woord genoeg. Hij/zij begrijpt je zonder woorden. Ik weet b.v. hoe het is om hoofdpijn te hebben maar heb nooit migraine gehad. Ik kan proberen me er een voorstelling van te maken maar ken niet de echte ervaring. Ik ken alleen mijn eigen pijn.
Ik geloof in de kracht van lotgenotencontact! Met veel warmte denk ik terug aan de jaren in de depressie-lotgenotengroep van het Zelfhulp Netwerk Zuidoost Brabant, en de mensen die ik daar leerde kennen. Ook al vond ik in een depressie in mijn directe omgeving alle begrip en steun die ik maar kon wensen, in die groep voelde het echt als thuiskomen.
Ervaren dat je niet de enige bent, de opluchting die het geeft als anderen begrijpen en herkennen wat je wilt zeggen. Anderen die alleen maar luisteren, zonder commentaar, zonder kritische vragen. Niet bang hoeven zijn dat iemand op een onprettige manier reageert op je verhaal. Erkenning vinden bij anderen die ieder op eigen manier worstelen met hetzelfde. Steun ondervinden bij elkaar. En gelukkig, ook samen lachen! We waren niet alleen elkaars lotgenoot, we voelden ons ook ‘bondgenoot’ zoals iemand het zei.
Het eerste jaar was ik groepslid. Na een training heb ik later een paar jaar zelf een groep mogen begeleiden.
Geschenk
Ik geloof
dat ik geen groter geschenk kan ontvangen
dan door de ander
te worden gezien
te worden gehoord
te worden begrepen en aangeraakt.
Het grootste geschenk
dat ik kan geven is
de ander te zien
te horen, te begrijpen, aan te raken.
Wanneer dat gebeurt
voel ik
dat er contact is gelegdUit: Menselijke contacten – Virginia Satir
Mogelijkheden voor lotgenotencontact (zonder dat deze lijst volledig is)
•Stichting Zelfhulpnetwerk Zuidoost Brabant
Met o.a. een groep voor nabestaanden van zelfdoding.
Het Zelfhulpnetwerk begon in de huiskamer van Joke de Haas. Het zou haar levenswerk worden, ze kreeg heel terecht de titel ‘moeder van de zelfhulp’. Nu ruim 20 jaar later biedt de stichting onderdak aan ongeveer 60 verschillende groepen. Een grove indeling: groepen voor mensen met psychische problemen, voor mensen met fysieke problemen, verslavingszorg en dan nog een aantal groepen die niet onder een van de drie vallen.
De groepen worden begeleid door getrainde ervaringsdeskundige vrijwilligers.
•Voor weduwen en weduwnaren Landelijke site
In Brabant
•OOK Vereniging ouders van een overleden kind. Ook voor kinderen die een broertje of zusje hebben verloren worden ontmoetingsdagen georganiseerd.
•Stichting Horizon Voor nabestaanden van zelfdoding. Lezingen, ontmoetingsdagen en een telefooncirkel
•Broederziel alleen Ze organiseren o.a. een landelijke ontmoetingsdag voor mensen die een broer of zus verloren hebben.
•Vereniging ‘Ouders van Wiegendoodkinderen’.
•Lieve engeltjes
Een contactgroep voor ouders die hun kindje tijdens de zwangerschap, tijdens bevalling of op zeer jonge leeftijd hebben verloren. In de loop van de tijd is het een plek geworden voor meer mensen om lotgenoten te vinden.
•Stichting Achter de Regenboog
Kinderweekenden of -dagen en Gezinsweekenden of -dagen
Lotgenotencontact via internet middels open forum ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare.
•Inloophuis De Eik in Eindhoven
Voor mensen met kanker en hun naasten