Ik loop met je mee

Mijn leven met Parkinson

  • Home
  • Weblog
  • Handreikingen bij verlies en rouw
    • Artikelen
    • Boeken en links

De kracht van rituelen

De kracht van rituelen.
Bijna overal ter wereld gaan belangrijke gebeurtenissen in het leven samen met een ritueel, ceremonie of feest. Denk aan geboorte, volwassen worden, huwelijk en dood. Een ritueel gaat vaak gepaard met symbolische handelingen die ons helpen een overgang te maken. Er zit iets in van het afsluiten van de ene levensfase en een nieuwe ingaan. Wat je achterlaat ken je, het nieuwe nog niet.

In het uitvoeren van rituelen voelen we onze verbondenheid met anderen. Wat is er fijner dan een pasgeboren kind te verwelkomen in een warme kring van familie en vrienden. Kersverse ouders maken de overgang van een leven met zijn tweeën naar een bestaan als gezin.

Door een huwelijk laat je de buitenwereld weten voortaan samen door het leven te gaan. Natuurlijk, een samenlevingscontract afsluiten is ook een goede manier. Je kunt ook naar Las Vegas gaan om te trouwen, zonder iemand erbij. Ik ben blij dat mijn zoon en zijn vriendin er voor kiezen om hun huwelijk te vieren samen met ons, familie en vrienden. Ook dat is verbondenheid. Ook al staan ze op eigen benen, hun geluk blijft het onze en hun verdriet ons verdriet. Ik hoop dat wij als ouders daar nog lang in mogen delen en er ook voor hen mogen zijn als dat nodig is.
Als je met pensioen gaat sluit je je werkzame leven af en ga je een nieuwe levensfase in. Fijn om dat samen met je collega’s en familie te doen.
Als iemand dood gaat werkt een verbindend ritueel, een afscheidsdienst, ondersteunend en troostend. Je staat niet alleen, er is een kring van mensen om je heen die samen met jou verdrietig is.

Toen ik kind was vervulde de buurt een belangrijke rol bij alles rondom overlijden en afscheid. Ieder kreeg daarin zijn taak. Ik herinner me dat een buurman bij ons kwam met een sigarendoosje, waar papiertjes uit gehaald werden. Een door mijn moeder en een door mijn vader. De mannen groeven het graf of droegen de kist. De vrouwen hielpen met opbaren of later bij de koffietafel die aan huis werd gehouden. Elke avond tot aan de begrafenis gingen de volwassenen naar de rouwwake om te bidden.

In onze moderne samenleving zijn de gebruiken en tradities rond de dood sterk veranderd. Kerkelijke tradities worden meer en meer vervangen door een meer persoonlijke manier van afscheid nemen. Naast begrafenisondernemers hoor ik steeds vaker over ritueelbegeleiders.

Hoe het afscheid ook vorm krijgt, altijd geldt dat het een belangrijk onderdeel is in het hele rouwproces.
De man van middelbare leeftijd die als jongen van 12 zijn vader verloor kon niet bij het afscheid zijn omdat hij te ziek was. Hij heeft daar nu nog moeite mee.

De vrouw van buitenlandse afkomst kon gelukkig naar haar moeder toe toen ze ongeneeslijk ziek was. Uiteindelijk moest ze terug en een dag later overleed haar moeder. Er was geen geld voor nog een lange vliegreis. Ze heeft haar moeder niet meer gezien en was niet bij het afscheid. Die eerste rouwtaak, de realiteit van het verlies onder ogen zien, was voor haar heel erg zwaar.

Er zijn verliezen waar onze samenleving geen rituelen voor kent. Want hoe vier je een echtscheiding? Terwijl het helemaal niet zo gek zou zijn. Er wordt een periode afgesloten die toch ook goede herinneringen meedraagt. Hoe zou het zijn voor alle betrokkenen, ook kinderen, om met de mensen om je heen zo’n periode af te sluiten? Ik denk aan mensen die hun ontslag krijgen. Of na een periode in de ziektewet arbeidsongeschikt worden. Allemaal verdrietige zaken die nog pijnlijker worden als er geen duidelijke afsluiting is. Hoe ga je om met een of meerdere miskramen? Misschien gevolgd door definitieve kinderloosheid.

Ook voor de deze situaties zijn rituelen te bedenken. Het vraagt wat creativiteit en misschien heb je daar wat hulp bij nodig.

Een spontaan ritueel. juni 2012

Logo

Actueel

• DE RUGZAK oktober 2018
De aller- allerlaatste Rugzak

• WEBLOG
Over angst en vertrouwen
30 dec 2021
Voedsel voor de geest
12 mei 2021
Over lepels en energie
27 april 2021
Slow-motion
8 april 2021
Klein geluk als je ziek bent
maart-2021
Lopen en Parkinson
4 oktober 2020
Depressie en Parkinson –
31 juli 2020
3 jaar na de diagnose –
15 april 2020
Onwerkelijk – 18 maart 2020
Loslaten – januari 2020
Na 5 weken Thiamine HCL–
21 oktober 2019
Project ogen  14 sept. 2019
Parkinson-op-maat onderzoek –
19 september 2019
Poffertjes 20 juli 2019
Ups and downs
2 juli 2019
Tremor
21 mei 2019
Een vraag van gewicht en sh..
momenten – 27 febr. 2019
Bam – Virusaanval – 7 febr. 2019
Op blote voeten in de sneeuw –
Vervolg Wim Hof 25 jan. 2019
Beretrots januari 2019
Lichtpuntjes 29 december 2018
Dilemma – 17 december 2018
Is er iets veranderd? – 29 nov. 2018
Mijn startmotor is in de war –
20 nov, 2018
Challenge – 1 nov.  2018
Ups and downs
– 13 okt. 2018
Aangenaam, ik ben een VMPer
– 5 okt. 2018

 

 

  • Facebook

IK LOOP MET JE MEE

Mijn leven met Parkinson

Nellie Wijffelaars-Driessen

CONTACT

E-mail: nellie.parkinson@ikloopmetjemee.nl
Tel. 040-2264451 (evt. voicemail inspreken)

© 2023 - ikloopmetjemee.nl