
Mijn leven met Parkinson – geschreven op 27 augustus 2018
Vanmorgen werd ik wakker en dacht: ’Nu moet het er maar eens van komen.’
Al enkele maanden loop ik rond met het plan een speciale pagina aan te maken over ‘Mijn leven met Parkinson’. Ik voel behoefte om met lotgenoten, mantelzorgers en andere geïnteresseerden te delen welke ontwikkeling ik heb doorgemaakt in het afgelopen jaar. Later zal ik hier uitgebreider over schrijven.
Heel in het kort: In april 2017 kreeg ik de diagnose en was in eerste instantie blij met de voorgeschreven medicatie. Die werkte. De tremor, waar ik eigenlijk het meeste last van had, was niet helemaal weg maar wel een stuk minder. Dat vond ik prima toen. Ik wilde rustig even afwachten hoe de ziekte zich zou ontwikkelen. Gelukkig ging mijn man op zoek naar informatie op het internet. En nog een geluk: hij denkt kritisch.
Nu is het eind augustus 2018. De medicatie heb ik afgebouwd. Over het waarom zal ik later schrijven. Ondanks dat Parkinson een progressieve ziekte is, zit ik qua symptomen op hetzelfde niveau als vorig jaar om deze tijd met medicatie. Ik heb dus al veel gewonnen.
Hoe ik zover gekomen ben? Er zijn 4 belangrijke pijlers:
1 Een dieet wat rekening houdt met de gevonden voedselintoleranties. Ik probeer zoveel mogelijk biologisch voedsel te eten, onbewerkt en weinig vlees.
2 Mijn orthomoleculaire arts ondersteunt mijn zoektocht naar de oorzaak van het ontstaan van de ziekte. De processen die in de darmen plaatsvinden zijn van cruciaal belang. Om die biologische processen te ondersteunen slik ik supplementen.
3 Dagelijkse beweging is van onschatbare waarde. Ik ben blij met alle informatie die ik wereldwijd kan vinden op internet. Fysiotherapeute Sarah King van Invigurate uit Austin in Texas heeft zich toegelegd op het begeleiden van mensen met Parkinson. Dankbaar maak ik gebruik van alles wat ze te bieden heeft.
4 Tot slot: Rust en ontspanning zijn belangrijk voor iedereen maar nog meer voor mij en mijn lotgenoten. Het besluit om te stoppen met mijn praktijk was een goed besluit.
Deze bovenstaande 4 punten heb ik zelf met hulp van mijn man ontdekt. Colin Potter uit Engeland, al 7 jaar Parkinsonpatiënt, inspireert ons op dit pad. Op zijn website https://www.fight-parkinsons.org/ vind je veel informatie. Later zal ik uitgebreid schrijven over hem.
Ook al is er in Nederland een groot Parkinsonnetwerk en een grote patiëntenvereniging; deze informatie vind je daar niet.
Afgelopen week was ik op controle bij mijn neurologe. Ze luisterde geïnteresseerd naar mijn verhaal. Ze beaamde het grote belang van beweging. Waarom wordt dat niet meteen verteld aan mensen die de diagnose krijgen of op controle komen?
Natuurlijk; ze doen allemaal goedbedoeld hun werk. Neurologen, Parkinsonverpleegkundigen, mijn psychiater. Toch wil ik graag mijn ervaringen delen. Het wordt tijd dat de reguliere gezondheidszorg anders gaat werken. Dat ze verder kijken dan alleen de symptomen bestrijden. Dat ze mensen stimuleren preventief te werken aan gezondheid. En als je dan zo’n diagnose krijgt, dat ze met je mee kijken naar de oorzaak van het waarom. Dat ze in mijn geval, me helpen om alles wat in mijn vermogen ligt om die 20 tot 40 % van de gezonde cellen van de zwarte kern die ik nog heb, te behouden.
Ik gun alle mensen met Parkinson het hoopvolle alternatief wat ik dankzij mijn man gevonden heb. Hoe mijn toekomst eruitziet, weet ik niet. Dat niet bij iedereen dit pad werkt, weet ik ook. Maar het is de moeite waard om het te proberen.
Het kostte me een half jaar voor het vruchten afwierp. Ik durfde niet te hard te hopen, bang dat het tegen zou vallen. Nu kan ik bijna niet geloven dat ik zo ver ben als ik nu ben.
Super Nellie!!!!! Ik vind je een kanjer! (maar eigenlijk wist ik dat al lang!)
Dankjewel Maria!
ik heb geen parkisson, maar wil graag met je meewandelen doorheen het proces dat je nu meedraagt… veel moed gewenst !
Graag Beatrice! En dank voor je aanmoediging!
Hallo Nellie,
Geweldig dat je het zo van de positieve kant leert bekijken en de kritische
noot bij het hele gebeuren is meer dan goed
Voor mij alleen dat knagende gevoel: waarom moeten jij en ik bij onze ziektes
zoveel lezen, onderzoek doen naar de eventuele andere mogelijkheden dan medicijnen om de gezondheid op peil te houden of zelfs enigszins te verbeteren, gemiste kans van de witte jassen brigade, zoals ik ze noem.
Jij en ik hebben geleerd mondig te zijn, diegenen die dat nog niet zijn missen gewoon een aantal kansen…?!
Maar je gaat goed, nieuwe inspiratie ,meer rust in je leven en ontzettend hartelijk gefeliciteerd met je vierde kleinkind Tobias, wat is dat weer spannend geweest…
Ik heb geen Facebook dus weet niet of ik je verder kan volgen, alle, alle goeds qua gezondheid en alle liefs van mij, je vriendin Marèse x
Lieve Marese,
Dappere vrouw! Dank voor je lieve reactie weer. Gemiste kans van de witte jassen brigade, je zegt het goed. Toch is er al een kleine beweging gaande. Ik denk aan Dokters van morgen van vorige week . Over voedsel als medicijn in plaats van pilletjes.
Je hebt gelijk, het kost tijd en extra moeite. Maar ik weet waar ik het voor doe.
Ook al heb je geen Facebook; op deze website bij de blogs zullen de verhalen ook worden gepubliceerd. Je krijgt alleen geen persoonlijk bericht meer zoals bij de Nieuwsbrief. Of je kan een Facebookpagina aanmaken zonder er verder iets mee te doen. En dan mijn pagina liken.
Lieve groet Nellie
Beste Nelly Wijffelaars,
Bij toeval kom ik op deze site terecht en hoewel ik geen Parkinson heb, ben ik ook een zelfde soort zoektocht begonnen sinds 2017 in verband met borstkanker. Ook ik ben zeer mondig, kritsch en heb een onderzoekende natuur. En ik vind ook dat het reguliere circuit meer open zou moeten staan voor de vele “alternatieve” mogelijkheden. Ik heb net als u ontdekt dat er ontzettend veel mogelijk is met gezonde, biologische voeding, meer beweging en ondersteunende therapieën zoals o.a. Moerman, homeopathie, acupunctuur etc. Ik heb nog een tip voor u: kijk eens bij Biologika Nederland, daar is heel veel te vinden over de oorzaak van ziekten. Ik wens u veel succes met de ingeslagen weg en sterkte met alles wat er allemaal bij komt kijken.
Hartelijke groet,
Mijke
Beste Mijke, Dank voor je tip. Succes op jouw pad!
Hartelijke groet Nellie