Ik loop met je mee

Mijn leven met Parkinson

  • Home
  • Weblog
  • Handreikingen bij verlies en rouw
    • Artikelen
    • Boeken en links

Als je jong je vader of moeder verliest

Als je jong je vader of moeder verliest

Jaarlijks verliezen ruim 6 duizend minderjarigen een of beide ouders. Als je jong je vader of moeder verliest, kun je niet beseffen wat voor impact dit heeft op je verdere leven. Het veroorzaakt een breuklijn in je leven maar ook in de basis van je bestaan. Het is een vanzelfsprekend gegeven: een vader en moeder, die voor jou de bedding zijn van waaruit je als kind de wereld in gaat. Ze staan voor onvoorwaardelijke liefde, vertrouwen en veiligheid. De breuklijn loopt daar dwars doorheen.

Kinderen willen het liefste dat alles gewoon door gaat. Alleen, het is niet meer gewoon en hun leven zal nooit meer zo worden als voor die breuklijn. Er is een leven vóór en een leven ná.

Manu Keirse, rouwdeskundige uit België, hamert op het belang van aandacht voor kinderen in zo’n situatie.
• Luister goed naar kinderen. Luister ook naar de woorden achter het gedrag. Jonge kinderen kunnen nog niet in woorden uitdrukken wat ze voelen, dat is zichtbaar in hun gedrag en spel.
• Geef duidelijk en eerlijk antwoord op vragen. Kinderen hebben er recht op te weten wat er is gebeurd. Geef die uitleg die een kind kan bevatten.
• Kinderen hebben behoefte aan warmte en troost. Ook aan de veiligheid van regelmaat.
• Help kinderen herinneringen levend te houden.

Ook jongeren hebben zo hun eigen manier van rouwen. Ze willen niet uit de toon vallen bij vrienden en klasgenoten en hebben nog niet geleerd om te gaan met ingrijpende gebeurtenissen. En ze zitten in een fase van ontdekken wie ze zelf zijn en volwassen worden. Het kan heel ingewikkeld zijn.

Op de website van Titia Liese http://verlaatverdriet.nu lees ik:
‘Kinderen die een ouder verliezen, kunnen rouwen om de dood van hun ouder met de mogelijkheden die ze op dat moment hebben. Volwassenen kunnen kinderen helpen het verdriet om de dood van de ouder in goede banen te leiden. Het verlies van de ouder kan echter pas verwerkt worden als duidelijk is geworden wat die gevolgen zijn geweest, wat die teweeg hebben gebracht en wat die gevolgen hebben betekend voor de groei naar volwassenheid en ontwikkeling van de identiteit van het kind naar volwassene.

Pas als je volwassen bent geworden kun je weten welke gevolgen het vroege verlies van je ouder voor jou, voor je gezin van herkomst, voor de ontwikkeling van je identiteit en voor je verdere levensloop heeft gehad. Dus ook mensen die in de tijd van het overlijden van hun ouder op een goede manier zijn opgevangen en/of begeleid kunnen Verlaat Verdriet hebben ontwikkeld.
Verlaat Verdriet is niet een optelsom van falen
Verlaat Verdriet is heel gewoon
Verlate rouw is heel natuurlijk

Daan Westerink ging na het overlijden op zoek naar boeken met ervaringen van lotgenoten. Ze vond er geen en besloot na haar journalistenopleiding die boeken zelf te gaan maken. Ze interviewde tientallen mannen en vrouwen die als kind of jongere een of beide ouders verloren. In een aantal van die verhalen komt het voor dat het verlies van een ouder niet voldoende verwerkt is en boven komt in het volwassen leven. In het boek ‘Leven zonder ouders’ lees ik o.a. over bindingsangst, afgesneden zijn van gevoelens, een gezin wat uit elkaar valt omdat gezinsleden niet met elkaar kunnen praten over het verlies, overleven in plaats van voluit leven. In veel van de ervaringsverhalen wordt beschreven dat er een moment komt, waarbij mensen er niet meer omheen kunnen om hulp te zoeken. Het is een pijnlijk proces om verdriet en pijn die zolang zijn weggestopt, toe te laten en te voelen.

Gemis is er op bijzondere dagen, zoals een diploma-uitreiking, verjaardagen, een trouwdag, geboortes van kinderen, op moeder- of vaderdag, tijdens de feestdagen. Het gemis kan ook vaag zijn en zomaar ineens oppoppen.

Daan Westerink is naast journalist ook rouwdeskundige geworden. Ze publiceert regelmatig op social media. Van haar leer ik dat de wereld niet ophoudt te bestaan na het verlies van je ouders. Ze is open over het blijvende gemis. En over de liefde die blijft.

Logo

Actueel

• DE RUGZAK oktober 2018
De aller- allerlaatste Rugzak

• WEBLOG
Over angst en vertrouwen
30 dec 2021
Voedsel voor de geest
12 mei 2021
Over lepels en energie
27 april 2021
Slow-motion
8 april 2021
Klein geluk als je ziek bent
maart-2021
Lopen en Parkinson
4 oktober 2020
Depressie en Parkinson –
31 juli 2020
3 jaar na de diagnose –
15 april 2020
Onwerkelijk – 18 maart 2020
Loslaten – januari 2020
Na 5 weken Thiamine HCL–
21 oktober 2019
Project ogen  14 sept. 2019
Parkinson-op-maat onderzoek –
19 september 2019
Poffertjes 20 juli 2019
Ups and downs
2 juli 2019
Tremor
21 mei 2019
Een vraag van gewicht en sh..
momenten – 27 febr. 2019
Bam – Virusaanval – 7 febr. 2019
Op blote voeten in de sneeuw –
Vervolg Wim Hof 25 jan. 2019
Beretrots januari 2019
Lichtpuntjes 29 december 2018
Dilemma – 17 december 2018
Is er iets veranderd? – 29 nov. 2018
Mijn startmotor is in de war –
20 nov, 2018
Challenge – 1 nov.  2018
Ups and downs
– 13 okt. 2018
Aangenaam, ik ben een VMPer
– 5 okt. 2018

 

 

  • Facebook

IK LOOP MET JE MEE

Mijn leven met Parkinson

Nellie Wijffelaars-Driessen

CONTACT

E-mail: nellie.parkinson@ikloopmetjemee.nl
Tel. 040-2264451 (evt. voicemail inspreken)

© 2023 - ikloopmetjemee.nl