Ik loop met je mee

Mijn leven met Parkinson

  • Home
  • Weblog
  • Handreikingen bij verlies en rouw
    • Artikelen
    • Boeken en links

Mijn startmotor is in de war – 20 november 2018

20 november 2018 by Nellie Wijffelaars 2 Comments

Mijn startmotor is in de war. Voordat je gaat denken aan smeerolie, wil ik je wat uitleggen over de zwarte kern in onze hersenen. Tot anderhalf jaar geleden wist ik niet dat die er zat en zeker niet hoe belangrijk hij is. Eigenlijk zitten er twee; eentje links en eentje rechts, ergens diep in de hersenen. Ze zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van dopamine. Die hebben we nodig omdat dopamine ons in beweging zet.
Bij mensen met Parkinson zijn een aantal cellen van de zwarte kern afgestorven. Tegen de tijd dat er een diagnose gesteld wordt, zijn er nog zo’n 20 tot 40 % gezonde cellen over.

Dopamine is een neurotransmitter. Ons brein geeft een seintje af aan een spier om te gaan bewegen om b.v. te gaan lopen. Dopamine is nodig voor het doorgeven van het seintje. Kun je je voorstellen dat het seintje niet wordt doorgegeven? Juist, dan blijf je staan. Je voeten plakken aan de grond.
Je zou kunnen zeggen dat de startmotor niet meer werkt. Gelukkig, ons brein onthoudt de beweging. Als je eenmaal op gang bent, dan lukt het wel.

Mijn startmotor functioneert nog goed. Alleen is hij soms in de war. Vooral als het om mijn rechterarm gaat. Hij weet niet goed meer het verschil tussen bewegen en rusten. Als ik s ’avonds rustig in een lekkere stoel duik kan mijn arm rusten. Er komt geen seintje om te bewegen. Juist dan begint hij te trillen.

Regelmatig ga ik in gesprek met mijn arm. En ook met de gezonde cellen van de zwarte kern. Dat komt niet uit de lucht vallen.
Een maand geleden kwam Martien op internet Hans Spaans tegen. Een 57-jarige man met Parkinson in een vergevorderd stadium. Hij zat aan de top van de medicatie en stond op de lijst voor Deep Brain Stimulation. Dat was een keerpunt. Hij nam vanaf dat moment de verantwoordelijkheid voor zijn gezondheid in eigen hand en ging op zoek. Zo kwam hij in contact met Wim Hof (we kennen hem als The Iceman) en zijn ademhalingsoefeningen.

Al lezend en video’s bekijkend werden we benieuwd naar de Wim Hof Methode. Zelfs universiteiten in Nederland en Amerika tonen interesse in zijn methode.
We gingen er allebei mee aan de slag. Naast in- en uitademen ga je ook met je verbeeldingskracht aan de slag. Ik geloof in de kracht van onze verbeelding. In mijn werk als rouwbegeleider was die kracht vaak helpend.
In gesprek met mijn arm bedank ik hem voor alles wat hij voor me doet. Tikken op het toetsenbord wat ik nu doe. Een kopje optillen om eruit te drinken. Soep eten zonder te bibberen en te knoeien. Groenten snijden. Schrijven al moet ik daar wat moeite voor doen. Mijn handschrift is niet meer zo duidelijk. Mijn gezicht insmeren met crème en elke morgen met een oogpotlood een lijntje trekken om mijn ogen. Blokfluiten gaat goed al moet ik wat meer oefenen dan voorheen. Ook portretschilderen kan ik gelukkig nog steeds doen.
Dan zeg ik tegen mijn arm dat rusten ook belangrijk is. En dat het mag. Hij hoeft niet harder te werken dan nodig is. En als hij trilt, is het ook oké.

Na een aantal in-en uitademingen houd je zolang als je kan je adem in. Dan ga ik naar de gezonde cellen van de zwarte kern en stuur ze extra zuurstof. Die zorgt dat ze gezond en sterk zijn en kunnen doen wat ze te doen hebben. Omdat ze minder in aantal zijn moeten ze extra werken. Ik bedank ze voor wat ze voor me doen.

Vandaag hebben we de online video-training van Wim Hof besteld. We gaan de training serieus aanpakken. De aanpak richt zich op de ademhaling, je mindset en op leren omgaan met kou. Nee, ik ga heus niet in een bad met ijs zitten. Maar wel onder een koude douche. Brrrrrr.
Ik houd je op de hoogte!

 

 

 

 

Beweging, Effect van bewegen bij parkinson, Medicatie, Toekomstperspectief, Ziekte van Parkinson Tagged: alternatieve behandeling, dopamine, medicatie, tremor, Ziekte van Parkinson

Comments

  1. Agnes Rutten says

    23 november 2018 at 08:38

    Knap Nellie en ik ga ook mee.

    Beantwoorden
    • Nellie Wijffelaars says

      23 november 2018 at 17:21

      Daar ben ik blij om Agnes!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo

Actueel

• DE RUGZAK oktober 2018
De aller- allerlaatste Rugzak

• WEBLOG
Over angst en vertrouwen
30 dec 2021
Voedsel voor de geest
12 mei 2021
Over lepels en energie
27 april 2021
Slow-motion
8 april 2021
Klein geluk als je ziek bent
maart-2021
Lopen en Parkinson
4 oktober 2020
Depressie en Parkinson –
31 juli 2020
3 jaar na de diagnose –
15 april 2020
Onwerkelijk – 18 maart 2020
Loslaten – januari 2020
Na 5 weken Thiamine HCL–
21 oktober 2019
Project ogen  14 sept. 2019
Parkinson-op-maat onderzoek –
19 september 2019
Poffertjes 20 juli 2019
Ups and downs
2 juli 2019
Tremor
21 mei 2019
Een vraag van gewicht en sh..
momenten – 27 febr. 2019
Bam – Virusaanval – 7 febr. 2019
Op blote voeten in de sneeuw –
Vervolg Wim Hof 25 jan. 2019
Beretrots januari 2019
Lichtpuntjes 29 december 2018
Dilemma – 17 december 2018
Is er iets veranderd? – 29 nov. 2018
Mijn startmotor is in de war –
20 nov, 2018
Challenge – 1 nov.  2018
Ups and downs
– 13 okt. 2018
Aangenaam, ik ben een VMPer
– 5 okt. 2018

 

 

  • Facebook

IK LOOP MET JE MEE

Mijn leven met Parkinson

Nellie Wijffelaars-Driessen

CONTACT

E-mail: nellie.parkinson@ikloopmetjemee.nl
Tel. 040-2264451 (evt. voicemail inspreken)

© 2023 - ikloopmetjemee.nl